Menu


Piše: Ana Perišić, voditeljica CHT Split (Hagiohr br. 15

„Čovjek je rođen slobodan, a posvuda je u okovima“ rekao je Jean-Jacques Rousseau.
Što se to s čovjekom događa da olako pristaje na negativnost, a zna, spoznaje i uviđa da ga samo dobro čini sretnim, stabilnim i slobodnim? Zašto čovjek postupa suprotno svojoj temeljnoj naravi?
Čovjek je stalno na 'krhkim nogama' svoje vrijednosti i svijesti o uporištu svoje egzistencije.
Život je poziv na slobodu, a razlog za život je ljubav. Moglo bi se reći da je ljubav cilj i svrha života, a sloboda je smjerokaz koji vodi do tog ostvarenja.
Suprotno slobodi je ovisnost. Ona simptomatski predstavlja bol i patnju koja čovjeku oduzima moć raspolaganja slobodom, ali i životom te rađa čovjekovu cjelokupnu neostvarenost. Bitno je znati da osoba ne može biti malo neslobodna, a malo slobodna. Ona je ili slobodna ili ovisna. Čovjekov život je prožet težnjom za cjelovitošću te time i nužnošću slobodne slobode. To je proces i nužna je svakodnevna odluka za dobro i vrednote.
Poznata je spoznaja da sloboda nije izbor između dobra i zla već izbor samo dobra. Platon ju je definirao kao usmjerenost na dobro, a Aristotel da je najveća sloboda sloboda mudrosti. 
Što to zavara čovjeka i preusmjeri ga u odabir vrijeđanja, ogovaranja, klevetanja, promiskuitetnog ponašanja, razaranje života, osobnosti i međuljudskih odnosa, neostvarivanje kreativnosti i talenata? Varamo se ako mislimo da to čine neki drugi ljudi, to uvijek činimo (svi) mi kad mislimo i govorimo te djelujemo negativno. Zapravo, početak neslobode pokreće se s negativnim mislima, iz njih se stvaraju takve riječi, a iz njih pak loša djela koja rađaju problematične navike.

Naši (ranjeni) odnosi

Čovjek je biće odnosa i samo u zdravom prihvaćanju sebe samoga može biti u slobodnom, bliskom i sretnom odnosu s drugim čovjekom. Temelj svoga bića svaka osoba ima u sigurnom uporištu svoga postojanja, a to je Stvoritelj. On je osoba pa je i taj odnos bitan. Nužnost tog odnosa događa se u slobodi i to prvenstveno čovjekovoj jer Stvoritelj jest apsolutna Sloboda – kao postojanje, a čovjek je taj koji se treba odlučiti. Zato svaka sloboda pretpostavlja svijest o izvoru ljudskog postojanja te odluku za dobro, a potom i djelovanje u skladu s tom odlukom. Budući da tu postoji nužna poveznica, ona se preslikava i na svakog drugog čovjeka.
Sigurno da su najosjetljiviji odnosi s bliskim članovima obitelji, prijateljima, kolegama i poslodavcima. Narušeni odnos stvara negativnu svijest o ljudskoj vrijednosti te time prouzrokuje ranu duhovne duše. Radi se o povrijeđenoj osobnosti koja je bazično čovjekovo ja. Ako osoba boluje, ugrožen joj je i život jer on ima smisao samo ako postoji osoba u svoj svojoj cjelovitosti. Zatim, ugrožena je i sloboda jer joj je onemogućen razvoj i povjerenje da je dobro ostvarivo.
Svaka osoba koja ima simptome ovisnosti, uz povrijeđenu osobnost, ima i ranjenu savjest jer stvara krivu sliku o sebi ili reagira iz uvrede i prenosi zlo na drugoga – kao virus inficira druge onim što je njoj napravljeno ili pak uskraćeno. Kad je čovjeku oduzeta pravda, a on ne nađe temeljnu Pravdu i podsjeti se da samo ono što prihvati njega izgrađuje ili obeščašćuje, tada gubi stvarnu sigurnost te traži uporište kroz otimanje prava drugima i negiranje istine. Ljudi nesvjesno, ružnim riječima i djelima, agresivno traže povratak onoga što im je netko oduzeo.
Početak patnje i puta u ovisnost kreće od negativnih misli o sebi, budući da nam drugi iz svog neznanja ili zloće govore da ne vrijedimo. Tu spoznatu negativnost najčešće počnemo uzvraćati, a time stvarati prostor za grižnju savjesti. Branimo se pokazujući na tuđe pogreške, a s vremenom uzimamo laž za istinu te takav model ponašanja smatramo prihvatljivim. Svako nepreispitivanje savjesti dovodi do sve većeg obezvrjeđivanja samoga sebi ili usvajanja negativnog modela ponašanja. Nažalost, ne prođe puno vremena te govor prijeđe u djelo.
Čak i mlade osobe smatraju prihvatljivim negativni obrazac ponašanja: misliti, govoriti i činiti loše. Takve navike dovode do bešćutnosti i grubosti te potrebe samo za lagodnim životom. Ili pak, u 'sudaru' nutarnje zbilje o ljudskoj dragocjenosti i nužnosti za dobre odluke, čovjek upada u sve veću anksioznost, depresiju i strah te tu 'bol duše' ublažava analgetskim svojstvima alkohola i nerealnim užitkom koji pruža droga ili pak bijegom u virtualni svijet video igrica te pohlepi ili sigurnosti igara na sreću. 
Bitan je trenutak kad se čovjek 'predao' jer je zapravo tada ovisnost počela djelovati kao 'sila' te se zato ovisnost i ne može potpuno izliječiti na psihosomatskoj razini.
Sloboda je duhovna stvarnost. Ona je gorivo za motor kojeg nazivamo život, a koji pokreće osobu – naš automobil (a različite su marke automobila, pa znamo da smo originalni).

Kako prestaju negativne misli, riječi i djela?

1. Nužno je registrirati kakve su mi misli i riječi te koliko loših odluka u danu načinim. Što to mene zaokuplja: dobro, optimizam, ljubav ili ljutnja, mržnja, osjećaj bezvrijednosti, ogovaranje, klevetanje. Imam li već sklonost da uzvraćam negativnosti?
2. Potrebno je stvoriti temeljni motiv za vrednote, najprije o samome sebi: ja sam dragocjeno i vrijedno biće već od samog začeća i postojanja za ovaj svijet, netko je mene želio, a taj netko je apsolutna Ljubav i ne može mijenjati mišljenje o meni.
Uoči nemoć drugih da te bezuvjetno voli i poštuje i okreni pogled k Istini, Pravdi i Ljubavi.
Bitno je dovoljno dugo upijati tu stvarnost jer u protivnom sve ostaje na pukoj teoriji, a tebe i dalje ostavlja u patnji.
3. Oprosti onima koji su te potaknuli na neku zloću. To je odluka koja te drži u dostojanstvu i ne dopušta ti da prihvaćaš tuđu negativnost o sebi.
4. Pokaj se za grubosti prema drugima jer svako uzvraćeno zlo tebe obeščašćuje. Nužno je željeti drugima ono što želim da oni nama čine. Npr. ako te povrijedio netko blizak, ne ogovaraj već se podsjeti na točku 2. i čini suprotno. Samo se tako oduzima snaga zlu.
5. Potrebno se vježbati u dobrim mislima, govoru i odlukama. To je napor koji s vremenom sigurno urodi plodom mira i osjećaja vrijednosti. Vježba pomaže u uzdizanju na duhovnu razinu gdje se kao vrijedno biće ne dam navezati na ono negativno.
6. Vježbanjem u razmišljanju dobrih misli i u pozitivnom govoru te čvrstim odlukama za moralno-etičke vrijednosti pomažeš sebi u ozdravljanju svoje psiho-fizičke konstitucije. I kad dijagnoze nisu optimistične, tvoje odluke za zdravlje te vjera u lijek i liječnika su presudne.
7. Mudro je ispuniti vrijeme kreativnim poslovima koji potiču na razvoj, jer samo ostvarenje svih talenata pobuđuje usmjerenost na promišljanje, govor i djelovanje u skladu sa sposobnostima.
8. Po nekoliko puta dnevno preispituj kakve su ti misli, govor, odluke, djela i navike i čini ponovo i ponovo dobro, ono što izgrađuje, što je moralno, što te čini sretnim... Najvažnije je ne odustati, i kad se pogriješi nužno se dignuti i krenuti naprijed.

CHT-Split za hagio.hrČlanovi uduge „Centra za hagioterapiju – Split“ (CHTS) za časopis hagio.hr

Svatko od nas treba biti hagioasistent

Hits:7650

Piše: Ana Perišić, voditeljica CHT Split (Hagiohr br. 13)  Istinita je anegdota o djedu koji je gotovo dvadeset dana bio priključen na aparate. Za njegov se život borilo desetak vrhunskih liječnika...

Više

Tko je to hagioasistent

Hits:11454

Piše: Ana Perišić, voditeljica CHT Split (Hagiohr br. 12)  Htjela bih s vama podijeliti iskustvo svog hagioterapijskog zvanja te potaknuti na odaziv one koji žele postati hagioasistenti, a posebno...

Više

Za žene (i muškarce koji ih vole)

Hits:7057

Piše: Ana Perišić, hagioasistentica, CHT Split, (Hagiohr br. 19) Već neko vrijeme u ruke mi dolaze knjige o poslanju žene, o njezinu dostojanstvu, ali i o njezinoj patnji kad ne živi...

Više

Sportska vjera

Hits:5826

Piše: Damir Petrić, trener plivanja, CHT Split (Hagiohr br. 19)  Vjera u sportu zauzima primarnu ulogu u životu sportaša i trenera, jednako kao i u životu svakog čovjeka. Bez vjere...

Više

Za prave sportaše

Hits:5413

Piše: Damir Petrić, trener, CHT Split (Hagiohr br. 18)  Sportaš se često tijekom karijere nađe u sukobu – s upravama klubova, trenerima, suigračima, publikom, medijima...Svi od sportaša nešto očekuju –...

Više

Spoj socijalnog rada i hagioterapije

Hits:5859

Piše: Valentina Koljanin, dipl. soc. radnik, CHT Split (Hagiohr br. 13)   U nevjerojatnoj želji i čežnji za duhovnim i psihološkim smjernicama, „igrom slučaja“ naletjela sam na hagioterapiju.Znajući da trebam započeti...

Više

Tko to nije osoba s invaliditetom

Hits:11065

Piše: Ana Perišić, voditeljica CHT Split (Hagiohr br. 5 i 6)  Čovjek je ono što u sebi gleda i za što se odlučuje. Kada ga nešto boli ili je depresivan...

Više

Mudrost kao izlaz iz patnje

Hits:9164

Piše: Ana Perišić, hagioasistentica, CHT Split (Hagiohr br. 20)  Oduvijek je bilo teško dati odgovor na pitanje koji je smisao ljudske patnje. Ipak, put do tog odgovora vodi preko njena...

Više

Preduvjet za zdrave međuljudske odnose

Hits:7689

Piše: Ana Perišić, hagioasistentica, CHT Split, (Hagiohr br. 18)  Nakon gotovo dvadeset godina radnog staža provedenog s djecom, mladima, njihovim roditeljima i kolegama prosvjetnim djelatnicima, teolozima, psiholozima i socijalnim radnicima...

Više

Izaći iz depresije

Hits:21394

Piše: Ana Perišić, hagioasistentica CHT Split (Hagiohr br. 17)  Današnji čovjek višestruko pati, a jedan je od razloga depresija. Ona je druga najprisutnija bolest čovječanstva, a poprima oblik epidemije zbog...

Više

Ljubav – putokaz u nadvladavanju negat…

Hits:14487

Piše: Ana Perišić, voditeljica CHT Split  (Hagiohr br. 16)  Neuroznanstvenici već nam potpuno jasno (bolje rečeno napokon) tvrde da samo pozitivne misli, govor i djela ozdravljaju, ne samo ljudski duhovni...

Više

Kad navale negativne misli, riječi i o…

Hits:11301

Piše: Ana Perišić, voditeljica CHT Split (Hagiohr br. 15)  „Čovjek je rođen slobodan, a posvuda je u okovima“ rekao je Jean-Jacques Rousseau.Što se to s čovjekom događa da olako pristaje...

Više

Radost i cjelovitost nasuprot razočare…

Hits:7209

Piše: Ana Perišić, voditeljica CHT Split (Hagiohr br. 14)  Često čujemo kako je nužno imati životnu viziju, slijediti je unatoč preprekama i uvijek iznova nadvladavati neugodne situacije. Ipak, nerijetko je...

Više

Samopoštovanje – poštivanje svoje osob…

Hits:12316

Piše: Ana Perišić, voditeljica CHT Split (Hagiohr br. 14)  Samopoštovanje se gradi na samopouzdanju - povjerenju u vlastite snage i osjećaju vlastite vrijednosti. To nije samo područje psihe nego i...

Više

Uvredljivost

Hits:11218

Piše: Ana Perišić, voditeljica CHT Split (Hagiohr br. 13)  Uvredljivost je vanjski impuls ili stanje izazvano nemarom, slabošću i nemoći druge osobe, a kojeg onaj koji je uvrijeđen usvaja kao...

Više

Simptomatske duhovne boli

Hits:25817

Piše: Ana Perišić, voditeljica CHT Split (Hagiohr br. 9,10,11)  Simptomatske bolesti mogu imati dvostruki smjer. Prvo, ukoliko fizičke bolesti i hendikepi ili psihičke boli uznapreduju, mogu kod čovjeka izazvati duhovnu...

Više

Izlaz iz straha

Hits:18281

Piše: Ana Perišić, voditeljica CHT Split (Hagiohr br. 8)  Vjerovati u dobro je terapija protiv straha. Ali kako doseći tu vjeru, pitanje je koje se nameće samo od sebe.Strah ima...

Više

Opet strah

Hits:13276

Piše: Ana Perišić, voditeljica CHT Split (Hagiohr br.7)  Ah, taj strah! Malo o njemu govorimo u svakodnevnom životu, a sveprisutan je. Istina, bolje je ne govoriti o negativnostima, ali kad čovjek...

Više

Lijepo je što postojiš

Hits:11061

Piše: Damir Petrić, CHT Split (Hagiohr br. 18)  Prije dvije godine čuo sam od profesora T. Ivančića za izraz Lijepo je što postojiš. U početku bilo mi je to jako...

Više

Svekrva mi je sve bolja

Hits:8264

(Hagiohr br. 16) Autentičnost priče jamči uredništvo.  Živjela sam život kakav vodi valjda svaka prosječna žena. Kućanica, majka dvoje prekrasne djece, liječnica, sretno udana, dobar muž... ali nešto mi je...

Više

Sve se riješilo i bez mene

Hits:6514

Piše: Lidija Kuzmanić, hagioasistentica CHT Split, (Hagiohr br. 15)  Čovjeku se u jednom trenutku života dogodi da prestane biti dijete i preuzme odgovornost za one koji su uvijek brinuli o...

Više

Scena na parkiralištu

Hits:7862

Iskustvo jedne hagiopacijentice /hagioterapija u tijeku/ (Hagiohr br. 14)  Bilo je kasno poslijepodne. Odmah nakon posla krenula sam u Split na dogovoreni termin za hagioterapiju. U gradu je bila gužva...

Više

Korak antropološke medicine prema mlad…

Hits:5751

Piše: Nataša Tucak, prof. defektologije (Hagiohr br. 20)  Prema tribini "Hagioterapijski pristup u radu i suživotu s djecom i mladima", voditeljice Ane Perišić, održanoj u gradskoj knjižnici u Šibeniku početkom...

Više

Tribina i u Vodicama

Hits:9687

Pripremili: Nataša Tucak i Robert Šimić  (Hagiohr br. 20)  Tribina s temom: „Ljubav – poslanje žene“ održana je prije Božića u Vodicama. Organizatori tribine bili su župa Vodice, studijska zajednica...

Više

Hagioterapija u radu s mladima

Hits:8270

(Izvještaj s tribine „Hagioterapijski pristup u radu s djecom“)  Piše: Melita Muškardin  (Hagio.hr br. 19)  U Malom Lošinju, krajem rujna ove godine, u prostorijama Osnovne škole Maria Martinolića, održana je...

Više

Uvod u antropološku medicinu u Prozor-…

Hits:7520

Piše: dr. Mara Anđelić, izvještaj s tribine, nastup CHT Split (Hagiohr br. 19)  Krajem listopada ove godine u Prozor-Rami, u BiH, održana je tribina pod temom “Uvod u antropološku medicinu”...

Više

Antropološka medicina na konferenciji …

Hits:7392

Piše: Renata Jurčević, predsjednica Udruge socijalnih radnika SDŽ-a (Hagiohr br. 19)  U razdoblju od 10. do 12. listopada, u organizaciji Hrvatske udruge socijalnih radnika, a pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike...

Više

Hagioterapijski pristup u radu s djeco…

Hits:5830

Pripremila: Ana Perišić, voditeljica CHT Split (Hagiohr br. 12) Ovaj naslov bio je i tema tribine za prosvjetne djelatnike, medicinsko osoblje te djelatnike iz sustava socijalne skrbi, koju je održao prof...

Više

Djelujemo po principima duha

Hits:5662

Piše: Rajka Šore (Hagiohr br. 12)  Još prije otprilike godinu dana Udrugu Moje dijete iz Solina posjetila je Ana Perišić, voditeljica Hagioterapijskog centra Split, i održala predavanje na temu Hagioterapijski...

Više

Privilegija je raditi s djecom

Hits:5798

Piše: Damir Petrić, CHT Split (Hagiohr br.16)   Velika je privilegija raditi s čovjekom, a pogotovo s mladima. Rad s njima duhovno ispunja jer oni od nas traže da im vjerujemo...

Više

Sport iz duše

Hits:8241

Piše: Damir Petrić, trener plivanja, CHT Split (Hagiohr br. 15)   Bavljenje sportom se dobro može vezati za načela hagioterapije. Sport bi trebao biti dobra i plodna baza koja bi se...

Više