Menu

Antropološku medicinu  zasnovao je Nijemac neuropsihijatar Viktor von Weizaeker (umro 1957.g.). Uvidio je da somatske bolesti imaju uzrok  negdje drugo, a ne samo u oslabljenom imunitetu, bakterijama i virusima. Otkrio je da čovjeka treba liječiti psihosomatski. U daljnjem istraživanju došao je do područja vjere. Pokušao je psihičke bolesnike liječiti tako da ih šalje na ispovijed, ali to nije polučilo izlječenjem budući da vjera spašava, a primarno ne liječi psihu ili tijelo.

Drugi istraživač na području antropološke medicine je Arthur Jores (rođen 1901.g.). Otkrio je da se 60-70% sveukupnih bolesti pojavljuje isključivo kod čovjeka. Bio je mišljenja da čovjek nije u stanju birati dobro, i kao da postaje ovisnik o besmislu, strahu i zlu. Jores je smatrao da u tim situacijama dovoljno ne pomažu medikamenti jer oni samo otklanjaju bol i simptome, a ne liječe bolesti u cijelosti.

Treći je Viktor Emil Frankl (rođen 1905.g.). On je tvrdio da je poremećaj odnosa s transcendencijom, tj. sa Stvoriteljem najčešći uzrok neurotičnosti i to ne samo kod psihičkih bolesnika. U pitanju je zakržljala religioznost i nastanak praznovjerja, zaključio je Frankl. Nažalost, njegove kolege smatrale su da je s vremenom postao dušebrižnik te stoga nisu nastavili istraživati na području njegovih spoznaja.

Četvrti je Mathias Beck, dr. teologije i medicine (rođen 1956.g.). On je proučavao razloge nastajanja raka te je došao do zaključka da nepoznavanje Stvoritelja, nepovjerenje i očaj mogu izazvati i njegov nastanak. Njegovo istraživanje uvelike je potpomoglo otkrivanju antropoloških zakonitosti čije se boli temelje na poveznici uzrok-posljedica.

Peti je prof. dr. Tomislav Ivančić (rođen 1936.g.). On tvrdi da se egzistencijalne patnje i mnoge psihofizičke bolesti pojavljuju na antropološkoj razini, tj. duhovnoj duši. Po njemu nije najvažnije istraživanje psihičkih i somatskih bolesti nego antropološke patnje. Čovjeka, temeljno, treba liječiti od zla i besmisla. Neposredno ozdravljanjem duhovne duše pomaže se i u otkrivanju lijekova za simptomatske bolesti.