Menu

Dubrovnik, 14.05.2014.
'Vratiti čovjeka njegovom dostojanstvu pretpostavka je za novi početak'
U suradnji Caritasa Dubrovačke biskupije, Centra za hagioterapiju iz Splita i Zatvora u Dubrovniku u utorak, 13. svibnja održan je prvi hagioterapijski susret u dubrovačkom zatvoru čime je započelo provođenje hagioterapijskog programa i među zatvorenicima u Dubrovniku. Naime, suradnja hagioterapijskih centara sa zatvorima u Hrvatskoj je već uobičajena, i programi hagioterapije provode se, uz druge programe, u nekoliko zatvora u Hrvatskoj.
Kako nam je rekla voditeljica splitskog hagioterapijskog centra profesorica Ana Perišić jedna od temeljnih djelatnosti hagioterapijskog centra je rad s osobama s margina društva, s osobama s poremećajima u ponašanju kao i onima koji su u ovisnostima. U hagioterapiji počinjenje kaznenog djela se shvaća kao posljedica narušenog sustava vrijednosti kako osobe prema samoj sebi tako i narušenog suodnosa s drugima. „Vratiti čovjeka njegovom dostojanstvu, pomoći mu da oprosti osobama koje su ga povrijedile i traži oproštenja od onih koje su oni povrijedili, pretpostavka je za novi početak. Nakon niza hagioterapijskih susreta zatvorenika se osposobljava da prihvati svoju vrijednost i razvija se u skladu sa svojim originalnim sposobnostima.“
Upravitelj zatvora Zlatko Karačić u susretu s ravnateljem dubrovačkog Caritasa don Robertom Ćibarićem i hagioterapeutkinjom Perišić izrazio je zadovoljstvo zbog početka ovog programa i u dubrovačkom zatvoru, a koji može biti od pomoći korisnicima koji se odluče za sudjelovanje.

Izvor:
www.dubrovackidnevnik.hr
www.dubrovacki.hr