Menu

29.10.2013. Zadar.

Koliko su Zadrani zainteresirani za hagioterapiju najbolje je oslikati prepunom dvoranom Gradske knjižnice Zadar u kojoj je sinoć održano predavanje Ane Perišić i Nataše Tucak, ''Sloboda i povjerenje - temelj čovjekova zdravlja'', u organizaciji Centra za hagioterapiju iz Splita.

Nataša Tucak je defektologinja i voditeljica Centra za hagioterapiju u Šibeniku, a Ana Perišić je kooridnator programa i osoba koja vodi prevencijske programe kod mladih.

S gospođom Perišić porazgovarali smo uoči samog predavanja. Zanimalo nas je s kojeg aspekta hagioterapija pristupa problemima mladih i onih s kojima se njima rade u različitim područjima.

''Društvo koje nije orijentirano vrednotama ne može opstati - čovjek je utemeljen na sustavu vrijednosti i sve ono što ne čini u skladu s tim je patnja. Današnje društvo vapi za onima koji će ga uvjeriti da za njega ima spasa.

Ono što je za nas alarmantno su rezultati nedavnih istraživanja. Statistike pokazuju da je Zadarska županija na drugom mjestu u Hrvatskoj kada se govori o ovisnosti'', kazala nam je Perišić.

''Postavljamo pitanje zašto mladi pate? Zašto su nemoćni i nemaju povjerenja i ne vide smisao svojeg života? Skloni su suicidalnim mislima, skloni su strahovima, apatiji. Tim se simptomima bavi hagioterapija i područjem povjerenja, ljubavi, vrednota, kao temelja na kojem društvo opstaje i isto tako - kako se mijenati u suodnosu s drugom osobom. Kako locirati patnju i izaći iz nje jednim kvalitetnim životom. Nada je sukus hagioterapijskog rada jer nije primarno terapija, već čovjekov razvoj.''

Cilj je hagioterapije usmjerenje da se u životu prihvate i primjenjuju moralne i etičke vrednote te doprinese rješavanju konflikata, poboljšanju komunikacije i međuljudskih odnosa. Povrh toga hagioterapijom se postiže duhovno zdravlje.

Svaki veći grad u Hrvatskoj trebao bi imati centar za hagioterapiju, dodaje Perišić. Kaže kako nastoje biti aktivni i uključeni u društvu, a informacije o Centru mogu se potražiti i na webu - http://www.hagioterapija-split.hr

autor: Iva Pejković
izvor: www.ezadar.hr