Menu

13.12.2013.
Tribina „Hagioterapijom do cjelovitog zdravlja čovjeka“ održana je u prostorijama Opće bolnice Dubrovnik u petak 13. prosinca.
Kako bi se ostvarilo cjelovito zdravlje čovjeka, uz tijelo i um, neophodno je posvetiti pažnju duhovnoj duši. Svjesno je tog i osoblje Opće bolnice Dubrovnik, pred kojim su o hagioterapiji, znanstvenoj antropološkoj terapijskoj metodi koja se bavi duhovnošću čovjeka, kao značajnoj potpori konvencionalnoj medicini na tribini u Plavoj Sali, u organizaciji Caritasa Dubrovačke biskupije, govorile Lela Crnek, Maja Božić Šakić i Ana Perišić.

U čovjeku su, kako je izložila hagioasistentica Lela Crnek, dvije suprotstavljene razine: ona duhovna, koja je vječna, i psihofizička, koja je ograničena, odnosno prolazna. Još od začeća duh u osobi prepoznaje protivljenje transcendentalima: dobroti, istini, ljubavi, povjerenju, ljepoti.  I epigenetika potvrđuje kako dijete u majčinoj utrobi osjeća ukoliko je ona uznemirena ili zabrinuta. Manjak duhovnog zdravlja očituje se, pojasnila je Crnek govoreći o njegovom posredovanju u medicini, u nesigurnosti i nepovjerenju u sebe i u druge, odnosno u padu čovjeka na psihofizičku razinu, dok se kao simptomi njegova manjka na psihičkoj razini javljaju teški osjećaji, strahovi, depresija, suicidalna stanja i upadanje u ovisnosti.

Hagioterapijom se ne liječe bolesti na somatskoj i psihičkoj razini, no  osobe koje boluju od njih putevima ove metode postaju spremnije nositi se s teškim situacijama koje žive. Naime, samo duhovno zdravom čovjeku moguće je funkcionalno živjeti usprkos psihofizičkim bolestima.

Specijalistica onkologije i radioterapije Maja Božić Šakić istaknula je kako joj hagioterapija, s kojom se susrela prije 15 godina, pomaže da pomogne drugima. Omogućuje joj bolje i ispravnije prihvatiti pacijenta, te bolje i točnije upoznati cjelovitu osobu koja se pred njom nalazi i njenu bolest, što i jednoj i drugoj strani donosi lakše kretanje kroz mukotrpne dijagnostičko - terapijske postupke. Ovaj pristup, prema riječima Božić Šakić, pomaže nam osloboditi se razornih djelovanja negativnosti koje žive u nama i truju nas iznutra. Dok stare i potisnute mržnje i nepraštanja, kao i iskrivljeni obrasci življenja, mogu na nas utjecati negativno i patogeno, ponekad povjerenje u sebe i u druge, uz povjerenje u Stvoritelja, ima dovoljnu snagu i motivaciju da nam omogući prolazak kroz mukotrpnu situaciju kao što je borba s malignom bolesti.

Baveći se stresnim zanimanjem, poput liječničkog, hagioterapija daje put svakodnevnog posvješćivanja o tome tko smo i kako smo dragocjeni i jedinstveni. Trenutak sabranosti za koji svakodnevno odvojimo vrijeme, poput jutarnjeg umivanja, daje nam priliku najprije izgraditi sebe, a zatim našim duhovnim zdravljem pomagati osobama s kojima se susrećemo.

Nedostatak povjerenja i teški osjećaji koji se godinama talože unutar nas mogu biti jedan od uzroka bolesti i zdravstvenih teškoća koje nas muče. Hagioterapijski postupci pomažu primjerice kod ublažavanja ili nestanka određenih simptoma i boli. Pored toga, svakodnevno se u medicini susrećemo sa slučajevima u kojima duhovno zdravlje čovjeka odigrava značajnu ulogu.

Ana Perišić, voditeljica Centra za Hagioterapiju Split, koja je kroz posljednjih godinu dana često prisutna u Dubrovniku, iznoseći hagioterapijska iskustva u raznim područjima čovjekova življenja i postojanja, ujedno je i primjer osobe kojoj su hagioterapijski postupci pomogli nositi se sa somatskim teškoćama. Respiratorni problemi koje nosi od djetinjstva, naime, ne ograničavaju je na njenom životnom putu, otkako je u sebi posvjestila ono što ju je mučilo na duhovnoj razini.