Menu


Piše: Ana Perišić, hagioasistentica CHT Split (Hagiohr br. 17

Današnji čovjek višestruko pati, a jedan je od razloga depresija. Ona je druga najprisutnija bolest čovječanstva, a poprima oblik epidemije zbog manjkavog načina suočavanja sa životom.
Mnogi su razlozi takve situacije. Prvenstveno, preopterećenost obvezama i nerealna očekivanja od samih sebe i drugih, potom neumjerenost u konzumiranju materijalnih dobara te „patologiziranje“ ljudskog trpljenja, rekao bi A. Grun. Jasnije rečeno, bolest se povezuje sa „sagorijevanjem“ u htijenju i moranju, usamljenošću, nesnalaženjem u prekomjernoj slobodi te s temeljnim stavom izbjegavanja trpljenja.
Psihijatar P. Kielholz pak uočava uzrok učestalosti depresije u ugroženosti tradicije, tj. raspadanju obitelji i gubljenju religioznih veza. I psihijatar M. Jakovljević smatra da čovjek u depresiji negativno percipira svoju vjeru te da baš prava vjera može puno pridonijeti njezinoj prevenciji i izlječenju. Definira je kao znak nedostatka (prave) vjere, moralne slabosti i duhovne nezrelosti i tvrdi da je lijek usidrenost u zdravu religioznost.
Depresija stvara negativnu sliku o samome sebi, svijetu i budućnosti. Nemoć čovjeka da sebe podnosi te pretjerano traženje da bude prihvaćen od drugih dodatno potiču njegovu bol, ali i krivnju. Time se stvara unutarnja i izvanjska blokiranost. Bitno je znati da depresija nije isto što i tuga te da baš ona uskraćuje mogućnost tugovanja uslijed nekog objektivnog žalovanja. Ali i stalno strahovanje od teških bolesti može uzrokovati depresiju.
Svako depresivno stanje nije ujedno i bolest, a pristup boli odlučuje u kojem će se smjeru razvijati patnja. Psihijatar S. Peck govori o simptomima (kako depresivnog stanja tako i same depresije) kao „blagoslovu“ u poticanju čovjeka da pronađe korijen svoje patnje te da napravi zaokret u životu na ono što ga izgrađuje, što je baš njegovo i bitno za življenje.

Smisao depresije u poticanju je čovjeka da se promijeni. Ona je prilika da se čovjek odmakne od dotadašnjih navika te posegne za „novom dimenzijom života“. Lijek je najprije u konverziji – obraćenju, tj. priznanju te praštanju i poticanju na nov način razmišljanja. Također je nužno i posredovanje ljubavi budući da je ona zaštita od depresije (usp. Jakovljević i Ivančić).
Depresija je očajnički krik za izgubljenim dobrom, zdravljem, odnosima te se nerijetko pojavljuje kao posljedica potisnutog bijesa i ljutnje. Ipak, vrhunac boli očituje se u potrebi za ljubavlju. Ukoliko se kod osoba s depresijom uoči manjak ljubavi u djetinjstvu ili je „darovana“ ljubav bila uvjetovana, posredovanje bezuvjetnog povjerenja te praštanje bit će osnovni lijekovi.  
Depresija uvijek nešto želi reći, upozoriti čovjeka. Nužno je da čovjek svoja mjerila stavi u kontekst smisla postojanja te da pogleda život novim očima. Znanstvenici tvrde da je za liječenje potrebna poniznost, tj. da se pacijent s depresijom suoči – pođe joj ususret jer samo tako ona gubi moć. Poniznost nije i rezignacija, već oslobođenje od sebičnih želja. 
Depresija povremeno može biti prisutna i kad čovjek odbija iskorak u novo i kad ne živi svoju autentičnost. Zato veliku važnost imaju saznanja C. G. Junga da je za čovjeka bitno „da pronikne skriveno značenje koje se skriva iza svega što čini, što gleda i što jest.“
Hagioterapija se bavi uzrokom i izvorima depresije. Ona je, gledano s razine čovjekova duhovnog područja, posljedica manjka ljubavi, bazičnog povjerenja, očekivanja nerealnog i suprotnog od čovjekove originalnosti, koja se produbljuje uslijed neočekivanih tragedija ili dugotrajnih stresnih napetosti. Ukoliko čovjek ima „klimave temelje“, uzrokovane manjkom bazične sigurnosti i neostvarenjem svojih sposobnosti, svaka se nova životno bolna situacija prihvaća još teže i nerijetko uzrokuje konverziju na psihosomatskoj razini. Depresija je baš takav vid bolesti i patnje. Ipak, izlaza ima!
Put izlaska iz depresije strpljiv je i kontinuiran rad hagioasistenta s hagiopacijentom. Čovjeka se najprije uvodi u dostojanstvo njegove osobnosti otkrivajući mu njegove sposobnosti i vrijednosti. Potom mu se posreduje mogućnost ulaska u istinu, dobrotu i samu ljubav bitka – kao temeljnog postojanja. Za ove korake treba ostaviti dovoljno vremena kako bi se hagiopacijenta moglo potaknuti na drugi bitni korak, a to je opraštanje onima koji su ga povrijedili ili kajanje zbog nekog počinjenog lošeg djela te, ponajviše, neprihvaćanja sebe kao dragocjenosti. Zatim mu je potrebno jasno pokazati za što je on još sposoban, ukazati na njegovu originalnost te zbog čega je njegov život bitan za druge.
Ovi koraci nisu uvjetovani psihofizičkim manifestacijama depresije jer se radi o duhovnim zakonitostima i baš oni, nerijetko, povuku čovjeka iz te „tamne rupe“ koju karakterizira kao svoju bol. Odluka za život i smisao njegova postojanja vrata su koja se sigurno otvaraju.

MALA LJEKARNA:
Ti si neponovljiva – originalna osoba, upijaj tu istinu u sebe.
Osvijesti sebi da si darovano biće, da je bitak uvijek cjelovit, dobar i da je bezuvjetna ljubav. On je kao zrak koji te okružuje, koji dišeš... Dopusti sebi da te obuhvati.
Ljubav je ono za čim čezneš. Otvaraj se ljubavi koja te prožima. Ona je izvor iz kojeg si potekao, ona održava svijet... Ne zaboravi, ti si slobodno biće i onom za čim čezneš sam se trebaš otvoriti. I svog Stvoritelja upoznaješ otvarajući mu se.
Produbljuj svoje znanje o zakonitostima duha jer ono će te motivirati na odluku. Samo dok si u dobroti, istini i ljubavi ti si u zdravlju. Lako je prijeći prag: budi svjestan istine da si ljubljeno biće već svojim postojanjem i donesi odluku da želiš biti u slobodi i dobroti, smislu i ostvarenosti (unatoč trenutnoj nemoći).
Donesi odluku: „Hoću jer mogu sve ono za što sam stvoren.“
I samo vjeruj – djeluj u skladu sa svojom odlukom.
Ne boj se, ti si bezuvjetno dragocjeno biće već od svog postanka i nikakva te velika djela ne čine više čovjekom od prihvaćenosti sebe i svog života. Pogledaj tko si to ti i reci da svom životu.
Oni koji te vole ne pitaju za tvoja djela, već te trebaju kao osobu, prihvati i ti tu istinu.
Praštaj onima koji su te povrijedili. S vremenom će bol prestati – nadvladat ćeš je jer praštanje najprije tebi donosi mir.
Pokaj se ako ne prihvaćaš patnju kao put u osobnu izgradnju, ako ne prihvaćaš sebe ili ako si povrijedio drugu osobu... Samo će te istina u potpunosti osloboditi.
Pođi patnji ususret; i uz nju se može živjeti. Odluka za život podignut će te iznad straha od bespomoćnosti.
Bit duha stalni je razvoj, on je vizija i projekt. Duh ne poznaje ograničenja, postani toga svjestan. Pogledaj nanovo svoje životne vizije – osvijesti ih.
Ti si ono za što se odlučuješ i u što vjeruješ. Registriraj kakve su ti misli, riječi i odluke. Neka od danas budu zdrave, pozitivne, prkosne... Sutra probaj iznova, isplati se.
Često se u danu podsjećaj na istinu i važnost svoje odluke. Izgovaraj sebi: „Vjerujem, bit će dobro! Odlučujem se za zdravlje!“
Razvoj je tvoja sudbina jer može se i onda kad se čini nemoguće.

LITERATURA:
Crnek, L., Hagioterapijska ljekarna, Teovizija, Zagreb, 2011.
Frankl, V., Liječnik i duša, KS, Zagreb, 1990.
Grun, A., Putevi kroz depresiju, Župa Uznesenja BDM, Slavonski Brod, 2009.
Ivančić, T., Hagioterapija u susretu s čovjekom, Teovizija, Zagreb, 2011.
Ivančić, T., III., Međunarodni studij iz hagioterapije, cd-i, PLE-MIR, Zagreb, 2011.
Peck, S., Put kojim se rjeđe ide, Marjan tisak, Split, 2002.
Pfeifer, S., Bodriti slabe, Stepress, Zagreb, 1996.
Zbornik radova, I. Međunarodni znanstveni simpozij o hagioterapiji, CDP, Zagreb, 2006.
Zbornik radova, Vjera i zdravlje, Zaklada „Biskup Josip Lang“, Zagreb, 2005.

CHT-Split za hagio.hrČlanovi uduge „Centra za hagioterapiju – Split“ (CHTS) za časopis hagio.hr

Svatko od nas treba biti hagioasistent

Hits:7650

Piše: Ana Perišić, voditeljica CHT Split (Hagiohr br. 13)  Istinita je anegdota o djedu koji je gotovo dvadeset dana bio priključen na aparate. Za njegov se život borilo desetak vrhunskih liječnika...

Više

Tko je to hagioasistent

Hits:11454

Piše: Ana Perišić, voditeljica CHT Split (Hagiohr br. 12)  Htjela bih s vama podijeliti iskustvo svog hagioterapijskog zvanja te potaknuti na odaziv one koji žele postati hagioasistenti, a posebno...

Više

Za žene (i muškarce koji ih vole)

Hits:7057

Piše: Ana Perišić, hagioasistentica, CHT Split, (Hagiohr br. 19) Već neko vrijeme u ruke mi dolaze knjige o poslanju žene, o njezinu dostojanstvu, ali i o njezinoj patnji kad ne živi...

Više

Sportska vjera

Hits:5826

Piše: Damir Petrić, trener plivanja, CHT Split (Hagiohr br. 19)  Vjera u sportu zauzima primarnu ulogu u životu sportaša i trenera, jednako kao i u životu svakog čovjeka. Bez vjere...

Više

Za prave sportaše

Hits:5413

Piše: Damir Petrić, trener, CHT Split (Hagiohr br. 18)  Sportaš se često tijekom karijere nađe u sukobu – s upravama klubova, trenerima, suigračima, publikom, medijima...Svi od sportaša nešto očekuju –...

Više

Spoj socijalnog rada i hagioterapije

Hits:5859

Piše: Valentina Koljanin, dipl. soc. radnik, CHT Split (Hagiohr br. 13)   U nevjerojatnoj želji i čežnji za duhovnim i psihološkim smjernicama, „igrom slučaja“ naletjela sam na hagioterapiju.Znajući da trebam započeti...

Više

Tko to nije osoba s invaliditetom

Hits:11065

Piše: Ana Perišić, voditeljica CHT Split (Hagiohr br. 5 i 6)  Čovjek je ono što u sebi gleda i za što se odlučuje. Kada ga nešto boli ili je depresivan...

Više

Mudrost kao izlaz iz patnje

Hits:9164

Piše: Ana Perišić, hagioasistentica, CHT Split (Hagiohr br. 20)  Oduvijek je bilo teško dati odgovor na pitanje koji je smisao ljudske patnje. Ipak, put do tog odgovora vodi preko njena...

Više

Preduvjet za zdrave međuljudske odnose

Hits:7689

Piše: Ana Perišić, hagioasistentica, CHT Split, (Hagiohr br. 18)  Nakon gotovo dvadeset godina radnog staža provedenog s djecom, mladima, njihovim roditeljima i kolegama prosvjetnim djelatnicima, teolozima, psiholozima i socijalnim radnicima...

Više

Izaći iz depresije

Hits:21394

Piše: Ana Perišić, hagioasistentica CHT Split (Hagiohr br. 17)  Današnji čovjek višestruko pati, a jedan je od razloga depresija. Ona je druga najprisutnija bolest čovječanstva, a poprima oblik epidemije zbog...

Više

Ljubav – putokaz u nadvladavanju negat…

Hits:14487

Piše: Ana Perišić, voditeljica CHT Split  (Hagiohr br. 16)  Neuroznanstvenici već nam potpuno jasno (bolje rečeno napokon) tvrde da samo pozitivne misli, govor i djela ozdravljaju, ne samo ljudski duhovni...

Više

Kad navale negativne misli, riječi i o…

Hits:11300

Piše: Ana Perišić, voditeljica CHT Split (Hagiohr br. 15)  „Čovjek je rođen slobodan, a posvuda je u okovima“ rekao je Jean-Jacques Rousseau.Što se to s čovjekom događa da olako pristaje...

Više

Radost i cjelovitost nasuprot razočare…

Hits:7208

Piše: Ana Perišić, voditeljica CHT Split (Hagiohr br. 14)  Često čujemo kako je nužno imati životnu viziju, slijediti je unatoč preprekama i uvijek iznova nadvladavati neugodne situacije. Ipak, nerijetko je...

Više

Samopoštovanje – poštivanje svoje osob…

Hits:12316

Piše: Ana Perišić, voditeljica CHT Split (Hagiohr br. 14)  Samopoštovanje se gradi na samopouzdanju - povjerenju u vlastite snage i osjećaju vlastite vrijednosti. To nije samo područje psihe nego i...

Više

Uvredljivost

Hits:11218

Piše: Ana Perišić, voditeljica CHT Split (Hagiohr br. 13)  Uvredljivost je vanjski impuls ili stanje izazvano nemarom, slabošću i nemoći druge osobe, a kojeg onaj koji je uvrijeđen usvaja kao...

Više

Simptomatske duhovne boli

Hits:25817

Piše: Ana Perišić, voditeljica CHT Split (Hagiohr br. 9,10,11)  Simptomatske bolesti mogu imati dvostruki smjer. Prvo, ukoliko fizičke bolesti i hendikepi ili psihičke boli uznapreduju, mogu kod čovjeka izazvati duhovnu...

Više

Izlaz iz straha

Hits:18281

Piše: Ana Perišić, voditeljica CHT Split (Hagiohr br. 8)  Vjerovati u dobro je terapija protiv straha. Ali kako doseći tu vjeru, pitanje je koje se nameće samo od sebe.Strah ima...

Više

Opet strah

Hits:13276

Piše: Ana Perišić, voditeljica CHT Split (Hagiohr br.7)  Ah, taj strah! Malo o njemu govorimo u svakodnevnom životu, a sveprisutan je. Istina, bolje je ne govoriti o negativnostima, ali kad čovjek...

Više

Lijepo je što postojiš

Hits:11061

Piše: Damir Petrić, CHT Split (Hagiohr br. 18)  Prije dvije godine čuo sam od profesora T. Ivančića za izraz Lijepo je što postojiš. U početku bilo mi je to jako...

Više

Svekrva mi je sve bolja

Hits:8264

(Hagiohr br. 16) Autentičnost priče jamči uredništvo.  Živjela sam život kakav vodi valjda svaka prosječna žena. Kućanica, majka dvoje prekrasne djece, liječnica, sretno udana, dobar muž... ali nešto mi je...

Više

Sve se riješilo i bez mene

Hits:6514

Piše: Lidija Kuzmanić, hagioasistentica CHT Split, (Hagiohr br. 15)  Čovjeku se u jednom trenutku života dogodi da prestane biti dijete i preuzme odgovornost za one koji su uvijek brinuli o...

Više

Scena na parkiralištu

Hits:7862

Iskustvo jedne hagiopacijentice /hagioterapija u tijeku/ (Hagiohr br. 14)  Bilo je kasno poslijepodne. Odmah nakon posla krenula sam u Split na dogovoreni termin za hagioterapiju. U gradu je bila gužva...

Više

Korak antropološke medicine prema mlad…

Hits:5751

Piše: Nataša Tucak, prof. defektologije (Hagiohr br. 20)  Prema tribini "Hagioterapijski pristup u radu i suživotu s djecom i mladima", voditeljice Ane Perišić, održanoj u gradskoj knjižnici u Šibeniku početkom...

Više

Tribina i u Vodicama

Hits:9687

Pripremili: Nataša Tucak i Robert Šimić  (Hagiohr br. 20)  Tribina s temom: „Ljubav – poslanje žene“ održana je prije Božića u Vodicama. Organizatori tribine bili su župa Vodice, studijska zajednica...

Više

Hagioterapija u radu s mladima

Hits:8270

(Izvještaj s tribine „Hagioterapijski pristup u radu s djecom“)  Piše: Melita Muškardin  (Hagio.hr br. 19)  U Malom Lošinju, krajem rujna ove godine, u prostorijama Osnovne škole Maria Martinolića, održana je...

Više

Uvod u antropološku medicinu u Prozor-…

Hits:7520

Piše: dr. Mara Anđelić, izvještaj s tribine, nastup CHT Split (Hagiohr br. 19)  Krajem listopada ove godine u Prozor-Rami, u BiH, održana je tribina pod temom “Uvod u antropološku medicinu”...

Više

Antropološka medicina na konferenciji …

Hits:7392

Piše: Renata Jurčević, predsjednica Udruge socijalnih radnika SDŽ-a (Hagiohr br. 19)  U razdoblju od 10. do 12. listopada, u organizaciji Hrvatske udruge socijalnih radnika, a pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike...

Više

Hagioterapijski pristup u radu s djeco…

Hits:5830

Pripremila: Ana Perišić, voditeljica CHT Split (Hagiohr br. 12) Ovaj naslov bio je i tema tribine za prosvjetne djelatnike, medicinsko osoblje te djelatnike iz sustava socijalne skrbi, koju je održao prof...

Više

Djelujemo po principima duha

Hits:5662

Piše: Rajka Šore (Hagiohr br. 12)  Još prije otprilike godinu dana Udrugu Moje dijete iz Solina posjetila je Ana Perišić, voditeljica Hagioterapijskog centra Split, i održala predavanje na temu Hagioterapijski...

Više

Privilegija je raditi s djecom

Hits:5798

Piše: Damir Petrić, CHT Split (Hagiohr br.16)   Velika je privilegija raditi s čovjekom, a pogotovo s mladima. Rad s njima duhovno ispunja jer oni od nas traže da im vjerujemo...

Više

Sport iz duše

Hits:8241

Piše: Damir Petrić, trener plivanja, CHT Split (Hagiohr br. 15)   Bavljenje sportom se dobro može vezati za načela hagioterapije. Sport bi trebao biti dobra i plodna baza koja bi se...

Više