Menu

Ana Perišić03.10.2012. Omiš.
 Učiteljica i učenici  Osnovne škole Josip Pupačić u Omišu o predavanju prof. Ane Perišić, voditeljice Centra za hagioterapiju - Split

U okviru tema školskog kurikuluma (Kako reći NE, Posljedice zlouporabe sredstava ovisnosti, Opasnost sportskih kladionica, Ovisnost o internetskim igricama, Ovisnost o opijatima) i sve veće ugroženosti razvoja mladih ljudi, Ana Perišić, voditeljica Hagioterapijskog centra u Splitu održala je predavanje i radionicu na temu Prevencija ovisnosti hagioterapijskom metodom.
Na predavanju i radionicama sudjelovali su učenici šestog, sedmog i osmog razreda. Po hagioterapijskom načelu da je temeljna borba protiv ovisništva na razini duha i egzistencije (usp. „Ovisnost i sloboda“ T. Ivančić) te da je uz psihosomatski i socijalni aspekt potrebno obuhvatiti i duhovni (nije istovjetan s religioznim) da bi čovjek cjelovito ozdravio, hagioasistentica je učenicima približila da izlaz iz ovisnosti treba početi iz središta osobe, iz njegove duhovne dimenzije, gdje je sloboda.
Učenici su živo i aktivno sudjelovali, progovorili o svojim čežnjama, iskustvima, željama i strahovima te postavljali pregršt pitanja. Hagioasistentica im je na neposredan, topao, duhovit i zanimljiv način osvijestila da su dragocjena i vrijedna bića, jedinstvena i neponovljiva, posebna i originalna. Nakon radionice učenici su zadovoljno i osmijehom zaključili kako žele upoznati i prihvatiti sebe, prepoznati i probuditi svoje talente, originalnost i kreativnost te raditi na izgradnji svojih sposobnosti. Ana im je uspješno približila prave vrijednosti i ukazala na put u slobodu kroz pozitivno ostvarivanje i odlučivanjem za dobro. Učenici su pokazali znatiželju i volju za daljnjom suradnjom.
Zahvaljujemo Ani Perišić na njezinom odazivu u nadi da će biti još ovakvih potrebnih, poučnih, kvalitetnih i pozitivnih susreta.
Đurđica Erić, učiteljica hrvatskog jezika

SPOZNAJA O NAMA
Kad je Ana došla u školu, nismo baš bili oduševljeni jer je došla u vrijeme našeg najdražeg predmeta povijesti. Sjeli smo u polukrug oko nje. Srdačno nam se predstavila i kroz razgovor smo se upoznali. Razgovorom nas je navela da se upitamo tko smo mi zapravo. Govorila nam je kako je svatko od nas jedno nezamjenjivo, dragocjeno i neponovljivo biće. Nakon toga nas je upitala tko je nas nama darovao. Rekla nam je kako smo stvoreni iz beskrajne ljubavi, da smo stvoreni u neku svrhu i da nam je Bog iz ljubavi dao talente i sposobnosti za koje moramo pustiti da se ostvare. Rekla nam je da prihvatimo sebe jer smo mi ono najbolje što imamo. Pitala nas je jesmo li spremni sve uložiti da bismo se potpuno ostvarili. O tome nam je puno govorila. Govorila nam je kako se možemo preispitivati i odlučivati za svoju životnu viziju i sposobnosti jer to neće nitko umjesto nas, moramo ustrajati i ne odustajati od sebe i svojih želja. Na kraju nam je naglasila da uspijevaju samo oni koji ustraju suprotno od struje svijeta jer on često nudi lagodna rješenja. Iz svega ovoga sam zaključila da je uistinu lijepo što postojim baš ja.
Anica Topić, učenica

SUSRET S ANOM
Nastavnica nam je najavila da ćemo imati predavanje i radionicu. Mislila sam da će to biti nešto dosadno, ali sam se prevarila. Od Ane čuli smo puno toga, ali mi je najuočljivija bila rečenica da je čovjek jedinstven i neponovljiv. Iskreno, to mi je malo čudno zvučalo. Cijeli dan mi se ta rečenica vrtjela po glavi. Kad sam dobro razmislila o tome, shvatila sam što nam je htjela reći.
Bog je stvorio čovjeka na svoju sliku. Podario mu je život i tako ga učinio jedinstvenim. Stvorio ga je kao misaono biće tako da sam može odlučivati hoće li izabrati dobro ili zlo. Najviše sam joj zahvalna jer sam spoznala da je život Božji dar.
Magdalena Šarac, učenica

www.os-jpupacic-omis.skole.hr