Menu

27.11.2012. Tomislavgrad.
 Framaši su ovog petka zajedno sa ostalim sugrađanima poslušali predavanje na temu “Vjera i povjerenje kao temelji čovjekova života“.
Predavači ovomjesečne tribine bili su Ana Perišić i Josip Kuzmanić, ujedno i voditelji centra za duhovnu pomoć, tj. hagioterapiju u Splitu. Važno je napomenuti da je hagioterapija izvorno hrvatska metoda duhovne pomoći čovjeku koju je  utemeljio prof. dr. Tomislav Ivančić. Pogodna je za sve osobe, a posebno za ljude koji osjećaju određenu bezvoljnost, strah, imaju narušene međuljudske odnose,a posebno odnose u obitelji. U centru se radi terapijski i pokušava se  pomoći čovjeku da izgradi i vrati svoje dostojanstvo, vidi viši smisao života,prepozna svoju originalnost i specifičnu slobodu.
Upravo o tim ciljevima je i govorila prof. Ana Perišić, teolog. Na vlastitom primjeru nam je pokazala koliko je važno oprostiti osobama koje su nas povrijedile, posebno osobama iz naše bliže okoline-članovima naše obitelji i našim prijateljima.  Istaknula je da smo svi stvoreni kao vrijedni i posebni, jedinstveni i neponovljivi i da je jako važno to spoznati. “Lijepo je što postojite!” - poručila je svima okupljenima. Govorila nam je i o slobodi “pred kojom je čak i svemogući Bog nemoćan” i o čovjekovoj savjesti.
Nakon gđe. Perišić, za govornicu je stao dip. ing. Josip Kuzmanić, također volonter Centra za hagioterapiju. Jedna od važnih poruka  koje nam je uputio bilo je i isticanje našeg života kao dara koji smo dužni iskoristiti, a ne “poput bombonjere, samo ga proslijediti”. I on je stavio naglasak na važnost odnosa u obitelji, pa nam je dao i poticajan primjer iz odnosa unutar vlastite obitelji iz koje smo mogli izvući važnost riječi “Oprosti!”.
Gđa Ankica Leutar se i ovaj put odazvala našem pozivu i ovo predavanje uljepšala svojom pjesmom. Hvala joj na tome,a našim predavačima hvala što su nas uveli u osnove hagioterapije!

www.samostan-tomislavgrad.info