Menu

kap u moru01.03.2013. Korčula.
 U OŠ Petra Kanavelića u Korčuli je prvog ožujka održano predavanje pod nazivom “Hagioterapijski pristup u radu i suživotu s djecom i mladima” u organizaciji humanitarne udrug "Kap u moru". Predavačica je bila voditeljica "Centra za hagioterapiju - Split", Ana Perišić, prof., a predavanje je bilo namijenjeno prvenstveno prosvjetnim radnicima.
Naslov tribine sugerirao je drugačiji pristup u poimanju djeteta i samog odgoja. Tako se na predavanju okupilo četrdesetak zainteresiranih, koji su pažljivo slušali izlaganje te s predavanja ponijeli nova saznanja koja će moći koristiti u daljnjem radu s djecom. Nakon uvodnog dijela u kojem je profesorica upoznala prisutne s pojmom hagioterapije kao metodom utvrđivanja duhovnih patnji i ozdravljenja od istih za djecu i odrasle, moglo se čuti da je dijete prvenstveno osoba te da ono ima svoju duhovnu dušu preko čijih “organa” upija stvarnost koja ga okružuje.
Veliki i važan dio te stvarnosti imaju upravo odrasli koji su u direktnom kontaktu s djecom te svojim kvalitetnim pristupom i ljubavlju mogu biti pozitivan uzor djeci kako bi se ona razvila u ljude pune samopouzdanja. Izlaganje je završeno prikazom rezultata dobivenih nakon istraživanja s djecom i mladima, a na temu duhovne inteligencije u procesu odgoja i obrazovanja.
Rezultati su bili potvrda nužnosti mijenjanja pogleda na djecu i odgoj. Ono što smo svi ponijeli sa ovog predavanja je, da uz osnovne pedagoške metode, odrasla osoba koja dolazi među djecu, prepoznaje originalnost i specifičnost, kako svoju, tako i onu koju to dijete nosi, kao i kako omogućiti što kvalitetniju izgradnju osobnosti djeteta, bez obzira kroz koje je poteškoće dijete prošlo ili još uvijek prolazi. Nadamo se da je ovo samo početak ovakva pristupa stručnom usavršavanju odgojno-obrazovnih djelatnika te da će se iznaći uvjeti za višednevne susrete u vidu radionica kako bi se djelatnici mogli što bolje upoznati s duhovnom dimenzijom čovjeka te tako jačajući sebe, pozitivno djelovati na djecu kroz svoje zanimanje i neposredni rad s njima!
Irena Rončević

www.ikorcula.net i www.korcula.net